Landeninformatie

Oppervlakte

ca. 56,500 km2 (1,3x Nederland)

Bevolking

ca. 4,2 miljoen inwoners

Hoofdstad

Zagreb

Regeringsvorm

Republiek

Tijdsverschil met Nederland

Geen

Taal

Kroatisch. Er wordt ook veel Engels, Duits en Italiaans gesproken

 

Eten en drinken
Veel gerechten uit de Kroatische keuken komen voort uit de tijd dat de Italianen het voor het zeggen hadden. Pizza, pasta en gnocchi zijn dan ook veel te verkrijgen. Maar er staan zeker ook traditionele Kroatische gerechten op de kaart, zoals truffels (bezoek zeker de truffelplaats Motovun), en de gerookte prsut ham. Verblijf je in de omgeving van Dalmatië, dan zeker brudet (stoofpotje met zeevruchten) proberen. Heerlijk! Uit de tijd dat de Turken invloed hadden in Kroatië komt sarma (niet te vergissen met shoarma). Deze gevulde zuurkoolbladeren (vaak met gehakt, rijst, knoflook en kruiden) doen je watertanden. Vergeet voor thuis niet een fles olijfolie mee te nemen. De kwaliteit is super en de smaak verrassend! Kraanwater is goed en veilig te drinken.

               

Klimaat/weer

Langs de kustgebieden in Kroatië en Dalmatië heerst een Mediterraan klimaat. In de zomer is het er warm (heet) met veel zonuren en weinig neerslag. In de winter is er regelmatig regen. Landinwaarts is het in de winter nat en valt er soms sneeuw. De temperatuur is er gedurende de zomer ook hoog maar er is wel regelmatig een regenbui.

 

Religie

Het overgrote deel van de Kroatische bevolking is katholiek (ca. 88%). De resterende geloven die worden bedreven zijn de Islam, Orthodoxe kerk en de Protestanten kerk.

 

Fooien  

Het is heel gebruikelijk om een fooi te geven. Een bedrag van 5% tot 10% is normaal en er wordt op gerekend. Het afronden van de rekening naar boven is heel normaal.

 

Paspoort

Een visum is niet verplicht. Een paspoort of Nederlands identiteitskaart is vereist. De mag bij vertrek niet verlopen zijn. Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Een bijschrijving is het paspoort van een van de ouders is niet meer geldig

 

Geldzaken

De munteenheid in Kroatië is de Kuna (HRK). In veel (ook kleinere) plaatsen is het mogelijk geld te pinnen. Belangrijk, vergeet niet voor uw reis een deblokkering bij de bank aan te vragen. Ook de Creditcard is goed te gebruiken.

 

Ambassade Kroatië in Nederland

Surinamestraat 11

2585 GG Den Haag

070 - 363 29 42

                                                                                                                                                            

Ambassade Nederland in Kroatië

c/o Ban Centar

Augusta Cesarca 6, 2e verdieping

10000 Zagreb

+85-1464 22 00

               

Openingstijden

Winkels zijn maandag t/m zaterdag open van 09.00 – 20.00 uur. Zondags vaak tot 14.00 uur. Banken sluiten vaak wat vroeger (16.00 uur) en zijn in het weekend gesloten.

 

Prijsniveau

Het prijsniveau in lager dan in Nederland. Restaurants gem. 35% lager, levensmiddelen 25% lager, bier 30% lager. Let wel, in toeristische gebieden kunnen de verschillen lager zijn.

 

Rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is ook geldig in Kroatië.

                              

Gezondheid en Vaccinaties

Er zijn voor Kroatië geen vaccinaties verplicht.

 

Voltage

Het voltage in Kroatië is 230 volt. Je hebt geen verloopstekker nodig.

 

Beste reistijd

De maanden mei, juni en september zijn ideaal. Aangename temperatuur, veel zon en weinig neerslag. In de maanden juli en augustus is het warm en is er weinig neerslag.

 

Verkeer

In Kroatië wordt rechts gereden. De snelwegen (met name tussen de hoofdsteden) zijn van uitstekende kwaliteit. Ook de binnenwegen zijn in goede staat. Let wel; er zijn veel wegen waar je tol moet betalen.

 

Afstanden vanaf Utrecht

Zagreb

1.295 km

Umag

1.326 km

Porec

1.356 km

Pula

1.397 km

Krk

1.353 km

Rab

1.397 km

Zadar

1.559 km

Split

1.666 km

Dubrovnik

1.873 km

 

Feestdagen: Tijdens de officiële feestdagen zijn de winkels (deels) gesloten.

1 januari

Nieuwjaarsdag

6 januari

Drie Koningen

Maart/april

Pasen

1 mei

Dag van de Arbeid

Juni

Sacramentsdag

22 juni

Dag van de strijd tegen de Fascisten

25 juni

Oprichting van de Republiek

5 augustus

National dankdag

15 augustus

Maria-Hemelvaart

8 oktober

Onafhankelijkheidsdag

1 november

Allerheiligen

25-26 december

Kerstmis

                              

Veiligheid

Kroatië is een veilig land. De criminaliteit is laag.

 

Internet/bellen

Uw mobile telefoon functioneert in Kroatië prima. Er is een 4G netwerk.

In veel restaurants, hotels, bars en op de luchthavens is er wifi aanwezig. In grote steden zijn ook hotspots. Let wel op de kosten die doorberekend worden door je provider. Bel je naar Nederland, dan moet je +31 gebruiken. Vanuit Nederland naar Kroatië moet je +385 gebruiken.

 

Geschiedenis

Na diverse Illyrische oorlogen kwam het Kroatische gebied grotendeels onder invloed te staan van de Romeinse leiders uit Italië. Overblijfselen van deze periode zijn nog terug te vinden in o.a. Rovinj (historisch centrum), Pula (amfitheater), Porec (verdedigingstorens), Split (Paleis van Diocletianus), Dubrovnik (gesticht door de Romeinen) en Trogir (historisch centrum). Nadat de Romeinen verdreven waren werd het land lange tijd bestuurd door verschillende Slavische volken. In de 9e eeuw werd Kroatië officieel erkent door de Paus. In de 11e eeuw namen de Hongaren het land weer in bezit. De geschiedenis van Kroatië wordt gekenmerkt door vele oorlogen vanuit verschillende richtingen. Ook de Turken (Ottomaanse rijk) hebben een lange tijd het land bezit, waarbij er met grote regelmaat conflicten waren met Italië (Venetianen). Tot aan de 1e WO was een groot deel van Kroatië een onderdeel van het Habsburgse Rijk. In de 2e WO bood Kroatië, onder leiding van Generaal Tito, fel tegenstand tegen Duitsland. Tito vormde na de oorlog Joegoslavië, waar Kroatië een onderdeel van was. Na de dood van Tito viel Joegoslavië uiteen na een onafhankelijkheidsoorlog met de buurlanden. Sinds 1995 is Kroatië weer een zelfstandig land in Centraal-Europa.

 

(Leuke) weetjes over Kroatië

  • Het kleinste stad(je) van de wereld (met stadsrechten) is hier is gelegen. Hum (op 400 meter hoogte) bestaat uit 12 huizen en 14 inwoners.
  • De stropdas in Kroatië haar oorsprong heeft. Ook de vulpen en de balpen zijn in Kroatië uitgevonden
  • Dat maar 67 van de 1.244 eilanden die Kroatië rijk is bewoond zijn
  • Het middeleeuwse rioolstelsel van Dubrovnik voor een deel nog in werking is
  • Het strand van Zlatni Rat (gelegen op het eiland Brac), door de stroming regelmatig van vorm veranderd
  • Dubrovnik en Split zijn gebruikt als locatie voor de serie Game of Thrones
  • De auto Tesla is genoemd naar de uitvinder Nikola Tesla, die in Kroatië is geboren.
  • Dat Kroatië samen met Spanje de meeste Immateriële Goederen op de Unesco lijst heeft staan dan welke land in de wereld ook.

 

Nieuwsbrief
Meld je aan
Visuele controle