Landeninformatie

Oppervlakte ca. 56,500 km2 (1,3x Nederland)
Bevolking ca. 4,2 miljoen inwoners
Hoofdstad Zagreb
Regeringsvorm Republiek
Tijdverschil met Nederland Geen
Taal Kroatisch. Er wordt ook veel Engels, Duits en Italiaans gesproken


Eten en drinken
Veel gerechten uit de Kroatische keuken komen voort uit de tijd dat de Italianen het voor het zeggen hadden. Pizza, pasta en gnocchi zijn dan ook veel te verkrijgen. Maar er staan zeker ook traditionele Kroatische gerechten op de kaart, zoals truffels (bezoek zeker de truffelplaats Motovun), en de gerookte prsut ham. Verblijf je in de omgeving van Dalmatië, dan zeker brudet (stoofpotje met zeevruchten) proberen. Heerlijk! Uit de tijd dat de Turken invloed hadden in Kroatië komt sarma (niet te vergissen met shoarma). Deze gevulde zuurkoolbladeren (vaak met gehakt, rijst, knoflook en kruiden) doen je watertanden. Vergeet voor thuis niet een fles olijfolie mee te nemen. De kwaliteit is super en de smaak verrassend! Kraanwater is goed en veilig te drinken.

Klimaat/weer
Langs de kustgebieden in Kroatië en Dalmatië heerst een Mediterraan klimaat. In de zomer is het er warm (heet) met veel zonuren en weinig neerslag. In de winter is er regelmatig regen. Landinwaarts is het in de winter nat en valt er soms sneeuw. De temperatuur is er gedurende de zomer ook hoog maar er is wel regelmatig een regenbui.

Religie
Het overgrote deel van de Kroatische bevolking is katholiek (ca. 88%). De resterende geloven die worden bedreven zijn de Islam, Orthodoxe kerk en de Protestanten kerk.

Fooien
Het is heel gebruikelijk om een fooi te geven. Een bedrag van 5% tot 10% is normaal en er wordt op gerekend. Het afronden van de rekening naar boven is heel normaal.

Paspoort
Een visum is niet verplicht. Een paspoort of Nederlands identiteitskaart is vereist. De mag bij vertrek niet verlopen zijn. Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Een bijschrijving is het paspoort van een van de ouders is niet meer geldig

Geldzaken
Vanaf 1 januari 2023 is de Euro (€) de officiële munteenheid in Kroatië. In veel (ook kleinere) plaatsen is het mogelijk geld te pinnen. Belangrijk, vergeet niet voor uw reis een deblokkering bij de bank aan te vragen. Ook de Creditcard is goed te gebruiken.

Ambassade Kroatië in Nederland
Surinamestraat 11
2585 GG Den Haag
070 - 363 29 42

Ambassade Nederland in Kroatië
c/o Ban Centar
Augusta Cesarca 6, 2e verdieping
10000 Zagreb
+85-1464 22 00

Openingstijden
Winkels zijn maandag t/m zaterdag open van 09.00 – 20.00 uur. Zondags vaak tot 14.00 uur. Banken sluiten vaak wat vroeger (16.00 uur) en zijn in het weekend gesloten.

Prijsniveau
Het prijsniveau is lager dan in Nederland. Restaurants gem. 35% lager, levensmiddelen 25% lager, bier 30% lager. Let wel, in toeristische gebieden kunnen de verschillen lager zijn.

Rijbewijs
Het Nederlandse rijbewijs is ook geldig in Kroatië.

Gezondheid en Vaccinaties
Er zijn voor Kroatië geen vaccinaties verplicht.

Voltage
Het voltage in Kroatië is 230 volt. Je hebt geen verloopstekker nodig.

Beste reistijd
De maanden mei, juni en september zijn ideaal. Aangename temperatuur, veel zon en weinig neerslag. In de maanden juli en augustus is het warm en is er weinig neerslag.

Verkeer
In Kroatië wordt rechts gereden. De snelwegen (met name tussen de hoofdsteden) zijn van uitstekende kwaliteit. Ook de binnenwegen zijn in goede staat. Let wel; er zijn veel wegen waar je tol moet betalen.

Afstanden vanaf Utrecht in kilometers

Zagreb 1.295
Umag 1.326
Porec 1.356
Pula 1.397
Krk 1.353
Rab 1.397
Zadar 1.559
Split 1.666
Dubrovnik 1.873


Feestdagen:
Tijdens de officiële feestdagen zijn de winkels (deels) gesloten.

1 januari Nieuwjaarsdag
6 januari Drie Koningen
Maart/april Pasen
1 mei Dag van de arbeid
Juni Sacramentsdag
22 juni Dag van de strijd tegen de facisten
25 juni Oprichting van de Republiek
5 augustus Nationale dankdag
15 augustus Maria Hemelvaart
8 oktober Onafhankelijksheidsdag
1 november Allerheiligen
25-26 december Kerstmis


Veiligheid
Kroatië is een veilig land. De criminaliteit is laag.

Internet/bellen
Uw mobiele telefoon functioneert in Kroatië prima. Er is een 4G netwerk.
In veel restaurants, hotels, bars en op de luchthavens is er wifi aanwezig. In grote steden zijn ook hotspots. Let wel op de kosten die doorberekend worden door je provider. Bel je naar Nederland, dan moet je +31 gebruiken. Vanuit Nederland naar Kroatië moet je +385 gebruiken.

Geschiedenis
Na diverse Illyrische oorlogen kwam het Kroatische gebied grotendeels onder invloed te staan van de Romeinse leiders uit Italië. Overblijfselen van deze periode zijn nog terug te vinden in o.a. Rovinj (historisch centrum), Pula (amfitheater), Porec (verdedigingstorens), Split (Paleis van Diocletianus), Dubrovnik (gesticht door de Romeinen) en Trogir (historisch centrum). Nadat de Romeinen verdreven waren werd het land lange tijd bestuurd door verschillende Slavische volken. In de 9e eeuw werd Kroatië officieel erkent door de paus. In de 11e eeuw namen de Hongaren het land weer in bezet. De geschiedenis van Kroatië wordt gekenmerkt door vele oorlogen vanuit verschillende richtingen. Ook de Turken (Ottomaanse rijk) hebben een lange tijd het land bezit, waarbij er met grote regelmaat conflicten waren met Italië (Venetianen). Tot aan de 1e WO was een groot deel van Kroatië een onderdeel van het Habsburgse Rijk. In de 2e WO bood Kroatië, onder leiding van Generaal Tito, fel tegenstand tegen Duitsland. Tito vormde na de oorlog Joegoslavië, waar Kroatië een onderdeel van was. Na de dood van Tito viel Joegoslavië uiteen na een onafhankelijkheidsoorlog met de buurlanden. Sinds 1995 is Kroatië weer een zelfstandig land in Centraal-Europa.

(Leuke) weetjes over Kroatië

  • Het kleinste stad(je) van de wereld (met stadsrechten) is hier is gelegen. Hum (op 400 meter hoogte) bestaat uit 12 huizen en 14 inwoners.
  • De stropdas in Kroatië haar oorsprong heeft. Ook de vulpen en de balpen zijn in Kroatië uitgevonden
  • Dat maar 67 van de 1.244 eilanden die Kroatië rijk is bewoond zijn
  • Het middeleeuwse rioolstelsel van Dubrovnik voor een deel nog in werking is
  • Het strand van Zlatni Rat (gelegen op het eiland Brac), door de stroming regelmatig van vorm verandert
  • Dubrovnik en Split zijn gebruikt als locatie voor de serie Game of Thrones
  • De auto Tesla is genoemd naar de uitvinder Nikola Tesla, die in Kroatië is geboren.
  • Dat Kroatië samen met Spanje de meeste Immateriële Goederen op de Unesco lijst heeft staan dan welk land in de wereld ook.