Eten in Kroatië: deze gerechten moet je geprobeerd hebben
Tijdens je vakantie in Kroatië wil je natuurlijk ook lekker eten en drinken. Het eten en drinken in Kroatië verschilt erg per regio, waardoor je niet kunt spreken van een échte Kroatische keuken. Maar waar bestaat het eten in Kroatië uit? Wij vertellen je wat je kunt verwachten van de Kroatische keuken, welke lekkernijen er zijn en waar je rekening mee moet houden.
Eetgewoonten in Kroatië
Kroaten eten en drinken in de ochtend bij het ontbijt vaak niet te moeilijk. Ze beginnen de dag met broodjes en croissantjes en drinken daarbij een goede kop koffie, thee of vruchtensap. Ook melk is iets wat bij het ontbijt in Kroatië hoort. Het eten bij het ontbijt in Kroatië vind je terug in de Franse, Italiaanse of zelfs Turkse keuken.
Het eten dat je bij de lunch aantreft in Kroatië is zeer uitgebreid. De lunch wordt in Kroatië gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Vooral op zondag wordt er extra veel tijd genomen om uitgebreid te lunchen. De lunch in Kroatië bestaat vaak uit meerdere gangen. Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika’s, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Tijdens het diner wordt er vaak traditioneel eten geserveerd in Kroatië. Dit eten bestaat vaak uit aardappelen en rijst dat wordt geserveerd met vlees of vis. Het is typisch Kroatisch om het vlees en de vis te paneren en daarna lekker te bakken. Kroaten nemen de tijd om vlees en vis te bereiden en gebruiken vaak ook de restjes van de lunch om het diner aan te vullen.
Tussendoortjes in Kroatië
Tussendoortjes in Kroatië horen bij de cultuur en gebruiken van Kroaten. Vanaf Istrië, langs de Adriatische kust, heet dit gebruik ‘marenda’. Dit tussendoortje wordt genuttigd tussen het ontbijt en de lunch. Vaak worden er voor de marenda goedkopere, typische Kroatische gerechten gebruikt, zoals bonensoep met spek waarin restjes ham of worst worden toegevoegd. Bij de soep wordt vers brood geserveerd, dat in de soep wordt gedoopt, en waarmee de soep tot de laatste druppel kan worden opgegeten.
Naast soep vind je ook een gerecht met orgaanvlees van rund of lam op het menu en stoofpot met paprika en goulash vlees. Restaurants hebben zelfs vaak een aparte menukaart voor de marenda. Wanneer je op vakantie bent in Kroatië is het leuk om een keer aan te schuiven bij de lokale bevolking om dit gebruik mee te maken. Zo maak je echt kennis met het eten in Kroatië.