Vakantiepret start bij de voordeur: ter land, ter zee of in de lucht

Je bent weg van autovakanties
Kies je ervoor om met de auto naar Istrië af te reizen, dan ben je zeker geen uitzondering. Je hebt de tijd om lekker om je heen te kijken en ziet het landschap langzaam veranderen. Hoe lang je doet over de reis van 1300 km hangt af van het verkeer op de weg en je eigen voorkeur om tussendoor ergens te overnachten. Met de nodige pit stops onderweg moet je rekenen op iets minder dan achttien uur in het hoogseizoen. In het voor- en naseizoen kan de reistijd alleen maar meevallen. Het grote voordeel van een vakantie met eigen auto is dat je zoveel bagage kunt meenemen als je wilt en je eigen vertrektijd kunt bepalen. En ben je een liefhebber van lekker cruisen op de Duitse snelweg, dan begint je vakantie waarschijnlijk al op het moment dat je de auto instapt.

Je wilt vliegensvlug op je bestemming zijn
Heb je geen tijd of zin om je welverdiende zonuren in de auto door te brengen, dan ben je met het vliegtuig razendsnel in Istrië. Vanaf Amsterdam Schiphol vlieg je met TUI of Croatia Airlines rechtstreeks op Pula. Ook Transavia vliegt vanaf dit jaar in de zomerpiek 2x per week rechtstreeks van Rotterdam naar Pula. De vlucht duurt slechts twee uurtjes en ondertussen lees jij alvast je boek of luister je een muziekje om in de vakantiestemming te komen. Een handige website om de goedkoopste vluchten te checken is www.skyscanner.com. Hier krijg je direct een handig overzicht van het vluchtaanbod. Woon je dichterbij de luchthaven van Düsseldorf of Antwerpen, dan check je op internet ook gemakkelijk de vluchten die vanuit daar vertrekken.

La dolce vita
Kun je geen goedkope of geschikte vlucht vinden naar Pula, dan vlieg je net zo makkelijk op luchthaven Marco Polo in Venetië. Hier huur je een auto, bijvoorbeeld via www.rentalcars.com en check je voor vertrek goed de voorwaarden en verzekering wanneer je met de auto de grens over gaat. Vanaf Venetië rij je in ongeveer drie uur naar Poreč. De afstand die je aflegt over land is om en nabij 250 km. Ben je in voor een avontuurlijke overtocht met de boot, dan kan dat ook. De overtocht met een snelle catamaran duurt ongeveer 2 uur en maakt van je reis naar Istrië gelijk een van de hoogtepunten van de vakantie. Voor wie een catamaran niet ziet zitten, is er overigens ook de iets minder sexy veerboot waarmee je de overtocht maakt in drie uurtjes (zoveel naar Pula als Poreč). En natuurlijk ben je vrij om er nog een fijn dagje Venetië aan vast te plakken.