Drinken in Kroatië: bier, wijn of fris? In Kroatië vind je alles voor een verfrissende vakantie

Tijdens een warme zomerdag in Kroatië is het belangrijk om voldoende te drinken. Ook wil je misschien tijdens je vakantie lekker genieten van een cocktail op het terras of een goed glas wijn bij het diner. Welke non-alcoholische dranken, sterke dranken en wijn of bier heeft Kroatië te bieden? Wij zochten het voor je uit.

Non-alcoholisch drinken in Kroatië

Het zal je niet verbazen, maar voor een groot deel vind je hetzelfde aanbod aan non-alcoholisch drinken in Kroatië als in Nederland. Bijna alle bekende frisdranken tref je aan in de supermarkten en op het terras. Ook melk, verse sappen en natuurlijk koffie en thee zijn herkenbaar in de supermarkt.

Het is goed om te weten dat er in Kroatië ook veel alternatieve non-alcoholische dranken zijn voor mensen met een allergie. In de supermarkt zijn deze alternatieve producten vaak in het Engels of Duits aangegeven, waardoor je dit non-alcoholisch drinken in Kroatië snel herkent.

Alcohol in Kroatië

Alcohol mag je in Kroatië kopen en drinken vanaf 18 jaar. Op het terras vind je een grote variatie aan diverse, verfrissende bieren. Wanneer je een biertje op het terras bestelt is de kans groot dat er direct een halve liter bier wordt geserveerd. Er zijn veel lokale, populaire biermerken verkrijgbaar zoals Karlovačko en Ožujsko, maar ook Heineken en Bavaria vind je veel terug op de kaart.

Wijn is een alcohol in Kroatië dat veel wordt gedronken tijdens de lunch. De wijn wordt dan gemixt met spa rood of cola, zodat de werkdag gewoon door kan gaan. Voor een echte wijnkenner klinkt dit misschien niet lekker, maar probeer het eens! De medewerkers op het terras kunnen je adviseren.

Dranken in Kroatië met een hoger alcoholpercentage zijn voornamelijk brandewijn en kruiden- of fruitlikeuren. De brandewijn die overal in Kroatië verkrijgbaar is, is Rakija. Deze brandewijn met een minimaal alcoholpercentage van 20%, waarbij de erg sterke varianten zelfs 60% alcohol bevatten, schijnt geneeskrachtig te werken en wordt in Kroatië gedronken bij iedere gelegenheid.

Kraanwater in Kroatië

Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken. Het water kraanwater komt uit natuurlijke bronnen en kan daardoor wel iets anders smaken of een ander kleurtje hebben dan je verwacht. In veel bergachtige gebieden zit meer kalk en mineralen in het water. Dit is niet schadelijk, maar kan er wel voor zorgen dat het kraanwater in Kroatië wat troebel is.

Wanneer je naar Kroatië reist met jonge kinderen of een baby, raden we aan om het kraanwater voor gebruik te koken. Ondanks het feit dat je kraanwater in Kroatië gewoon kunt drinken.