Zonaanbidders opgelet: tips die je beschermen tegen de felle zon

Misschien kijk je het hele jaar vol verlangen uit naar de zomerzon. We krijgen geen genoeg van de warme zonnestralen op onze huid en wat zijn we blij met de witte melkflessen die plaats maken voor mooie bronzen benen. De zon is heerlijk en tot op zekere hoogte gezond. Zo bevat zonlicht vitamine D en dat is essentieel voor een gezond lijf. Maar je kunt het ook overdrijven. Een zonnesteek tijdens je vakantie is geen pretje en kan zomaar het einde betekenen van al het vakantieplezier. Wij zetten daarom vijf belangrijke tips voor je op een rijtje om verstandig met de zon om te gaan

 

Lekker smeren.

Er bestaat een groot misverstand dat je niet zou verkleuren wanneer je smeert met een hoge factor. Dat is zeker niet het geval. Zeker de eerste dagen, als je huid nog moet wennen aan de zon is het verstandig te smeren met een hoge factor. Ben je namelijk eenmaal verbrand, dan is dat behalve heel pijnlijk ook het einde van je bruine kleur. Wees lief voor je huid, je moet er nog een heel leven mee doen.

 

Doordrinken

Een nee, dan hebben we het niet over een liter bier. Alcohol onttrekt namelijk juist vocht aan het lichaam en dat vocht heb je nodig om je lichaam te koelen. Zorg dat je gehydrateerd blijft door veel water te drinken, lichte en luchtige kleding te dragen en ook af en toe de schaduw op te zoeken.

 

Een hoed is goed

En een pet is pret. Bescherm je hoofd en je gezicht tegen het felle zonlicht. Zo voorkom je een zonnesteek. Als er water in de buurt is, maak je hoofddeksel dan nat en hou op die manier je hoofd koel. Mijd de zon tussen twaalf en drie, zeker de eerste dagen van de vakantie. Het is het perfecte moment om lekker te gaan lunchen of rustig een boekje te lezen in de schaduw voor je (glamping)tent.

 

Pas op met medicatie

Het lijkt zo logisch, maar toch is dit iets wat veel mensen vergeten. Bepaalde medicatie zorgen ervoor dat je sneller dan normaal uitdroogt. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn bij antidepressiva of medicijnen die je bloeddruk reguleren. Die zorgen ervoor dat je lichaam minder snel afkoelt. Slik je antibiotica pas dan ook goed op, met veel antibiotica mag je niet de zon in!

 

Zonnesteek en de verschijnselen

In Kroatië is de zon een stuk feller dan in Nederland. Krijg je tijdens je vakantie last van een gloeiende zwetende huid, voel je je ziek en heb je soms ineens kippenvel, heb je last van hoofdpijn, braken, duizeligheid, een snelle hartslag en ben je erg slap, verward, bleek en moe? Dan kan het zijn dat je toch een zonnesteek hebt opgelopen. Zorg dat je de zon mijdt en blijf goed drinken. Worden de symptomen erger, schakel dat een arts in en zorg dat er iemand in de buurt is die voor je kan zorgen. Voorkomen is beter dan genezen, dus neem de juiste voorzorgsmaatregelen zodat een zonnesteek niet je vakantie gaat bederven.

Nieuwsbrief
Meld je aan
Visuele controle